Theo Francken, plainte collective-collectieve klacht


Visiteur

/ #79

2014-10-22 15:13

"[...] ik [kan] me wel iets [...] voorstellen bij de economische meerwaarde van de Joodse, Chinese en India[se] diaspora, maar minder bij de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse."
T. FRANCKEN

"racisme : discriminatie op grond van iemands ras" (Van Dale online).

In De Zevende Dag (VRT) van 19 oktober jl. beweerde de Keizer van Antwerpen dat T. FRANCKEN met zijn misplaatste uitspraken niets anders heeft gedaan dan te pleiten voor het in België invoeren van het migratiebeleid van de VS.

Centraal in dat beleid zijn geldbezit en technische kennis. Dat T. FRANCKEN een 'zuiver' onderscheid heeft gemaakt op basis van herkomst (als zijnde het concept dat tegenwoordig, in onze cultuur, de plaats en de functie inneemt van het concept 'ras', te aangebrand na Wereldoorlog II), ongeacht de sociale status en de technische kennis van de betrokkenen, ongeacht m.a.w. het individu, maakt deze keizerlijke bewering fout.

Bovendien laat het woord 'diaspora' de ruimte vrij voor een bredere interpretatie van T. FRANCKENs stelling, welke eveneens de in België geregulariseerde Marokkanen, Congolezen en Algerijnen én de in België geboren kinderen van eerder geregulariseerde buitenlanders uit deze landen zou treffen.

Waarschijnlijk om geen olie op het communautaire vuur te gooien besliste Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen [!!!] en Racismebestrijding deze week de geviseerde uitspraken niet te vervolgen omdat, zei hij, ze niet kunnen worden ervaren als een aanzet of een oproep tot haat.

Deze interpretatie is m.i. fout en politiek getint, des te meer omdat van diegene die ze maakte verwacht wordt dat hij zich als staatssecretaris inzake maatschappelijke kwesties voorbeeldig gedraagt. De functie die momenteel door T. FRANCKEN wordt uitgevoerd is op zich onverzoenbaar met welke uitspraak dan ook die tot gevolg heeft/zou hebben dat er een ongegrond onderscheid wordt gemaakt binnen de Belgische bevolking.

"Het feit bvb. dat homo's steeds vaker agressief behandeld worden in bvb. Brussel, heeft alles te maken met het hoge aantal islamieten en kutmarokkaantjes [...]. (Ironisch, maar wat zou hun volgende eis worden? Alle moslims uit Brussel? Dat zou pas grappig zijn ;-)"
T. FRANCKEN

Aangezien ook deze tweede uitspraak duidelijk deze lijn overschrijdt, alle Brusselse moslims met islamieten (d.w.z. met radicale moslims) gelijkstelt, geen enkele rekening houdt met Brusselse homoseksuelen van Marokkaanse afkomst noch met Marokkaanse asielzoekers die toevallig ook homoseksueel zijn, en wel degelijk, in hoofde van een persoon die een voorbeeldfunctie bekleedt, als een aanzet tot haat en discriminatie kan worden beschouwd, kan in casu enkel de manier waarop de betrokken uitspraak bekend is gemaakt door T. FRANCKEN als een verzachtende omstandigheid worden aangehaald. Ter herinnering, de eerste uitspraak is door de betrokkene zelf op zijn Facebook-pagina geplaatst.

In tegenstelling tot wat her en der wordt geïmpliceerd is de betekenis en zijn de uitingen van racisme homogeen, over de (taal)grenzen heen. Zou een BW (voor bekende Waal) of een BB, zou een bekende Franstalige in het algemeen, door zijn uitspraken aan de basis liggen van een soortgelijke heisa, dan zou hij evenzeer op zijn verantwoordelijkheden moeten worden gewezen.

Het feit is echter dat T. FRANCKEN, ongeacht de gemeenschap waartoe hij behoort, door zijn uitlatingen deze heisa heeft ontketend, wat het voor hem objectief onmogelijk maakt om staatssecretaris voor Asiel en Migratie te blijven.